Zeven dagen in Jharkhand

Update 2021: Wij geven alle winst van Christmas Cookies aan het Jharkhand-project EN, wij voegen € 1 toe voor elke bestelling die u op onze webshop plaatst. Wat je ook kiest, het helpt!. 

Hallo,Ik ben Veronique, co-founder van Basta Sia Buono. Mijn eerste post heeft meer te maken met een ‘goed doel’ dan met koekjes.

Een paar jaar geleden werd mijn vader donor van de Belgische Jezuïeten missie in Jharkhand, India.
Jharkand is een staat in het Oosten van India. Het staat bekend voor enorme bronnen van mineralen en uitgestrekte wouden, maar ondanks deze natuurlijke rijkdommen, leeft een groot deel van de bevolking in armoedige situaties en is 20% van de kinderen ondervoed.

De Jezuïeten zetten zich in voor de stammen, die aan de onderkant van het Indische kastensysteem staan en amper toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg.
De hulp die deze missies geven richt zich vooral op onderwijs voor de kinderen, gezondheidszorg en ontwikkeling van de landbouw, zodat de gezinnen en stammen zichzelf kunnen voorzien van water en voeding.

Personal health training for young mothers in DhanharGezondheidstoelichtingen voor jonge moeders in Dhanvar.

Vorig jaar besliste mijn vader dat hij graag de missie wou bezoeken en vroeg mij mee om hem te begeleiden. Op 77 jaar kan hij wel wat assistentie gebruiken en een reis naar India, is niet het minste.
Het was wel een hectische periode voor mij, maar hem begeleiden om een droom te vervullen en een week deze reis samen met hem te kunnen maken, kregen de bovenhand.

Ik moet toegeven dat ik vertrok met een klein hartje, een start-up voor een week loslaten, mijn gezin en naar een land gaan dat je niet koud laat, dat wist ik uit een vorige ervaring.

Uiteindelijk ben ik zo blij dat ik het gedaan heb, we hadden een prachtige ervaring door zoveel fijne mensen te ontmoeten die je de echte waarde van het leven doen inzien.

Bij ons bezoek aan de verschillende scholen en missies werden we telkens hartverwarmend verwelkomd met zang, dans, bloemenkransen en voorstellingen. De lachende gezichtjes van de kinderen, de fierheid over wat ze kunnen en de trots om ons te kunnen ontmoeten, … al snel voelde ik dat een klein beetje hulp zoveel kan realiseren.

 

We bezochten de scholen van Gumla, Dolda, Ranchi en Danwhar. De Jezuïeten werken er in primitieve condities, vaak worstelend om slechts basis behoeften te kunnen verkrijgen.

Met discipline en efficiëntie slagen ze erin om een degelijk en modern onderwijssysteem te creëren en de stammen te onderrichten om zelf voorziend te worden.

Day classes and activities at the school in RanchiDagactiviteiten in de school van Ranchi

Ontmoet Pater Louis Franken, hij beheert Kishor Nagar, een community van een 600 tal jongens, de meesten wezen of gevlucht van vreselijke levenssituaties. Zij krijgen onderwijs, maar leren ook voor zichzelf te zorgen, de landbouw en het vee te beheren. De grootste zorg van Pater Franken was om goede stallen voor het vee te kunnen bouwen, zodat het niet meer gestolen kan worden.

Pater Marc De Brouwer is ‘de man op het veld’. Op zijn 95ste rijdt hij nog dagelijks rond op zijn moto om de verschillende stammen te bezoeken, die hij steunt en helpt. Hij verblijft zelf op de Sint Ignatius School, waar naast de school ook een weverij is.
Hij zet de mensen van de dorpen aan om te kijken wat ze nodig hebben en dit ook zelf te realiseren, eigenwaarde speelt hier een belangrijke rol.
Zo gaven de stammen zelf aan dat ze meer waterputten nodig hadden, ondertussen zijn er al 5500 gebouwd.

Wil je een spannend verhaal horen? In Dhanwar ontmoetten we Pater Simon, en kleine, levendige man, die met de grootste kalmte vertelde dat hij ooit met twee beren te kampen kreeg en er uiteindelijk van won. Hij riskeerde ook zijn leven toen een stam tegen hem opkwam omdat ze dachten dat hij het leiderschap wou opnemen.

En dan wil ik jullie ook nog aan Zuster Jocelyn voorstellen: zuster, verpleegster en opvoedster tegelijk! Haar werkdomein is Dhanwar, in het midden van de jungle, ze leert er vrouwen de basis hygiëne en verzorging van hun kinderen en helpt vrouwen ook bevallen. En, … ze verwende ons met haar heerlijke cake!

 

Wij willen deze mensen en de vele andere toegewijde individuen helpen.

Bij onze thuiskomst, besliste ik om een speciale productie Kerstkoekjes tte maken en de winst daarvan aan de missie te schenken. We verzamelden 2501€, dat lijkt misschien niet veel, maar er werden 12 waterputten mee gebouwd, waarvan nu 600 gezinnen gebruik maken voor hun landbouw.

Thanks to a newly built well these ploughed fields in Gumla can be properly irrigated.Dankzij de waterputten zullen deze akkers meer oogst geven. 

Ook dit jaar zijn de Kerstkoekjes er weer, met een stijlvolle verpakking en bi-color koordjes.

Het is een perfect Kerstcadeautje, eentje dat je met trots geeft, waar je van geniet en waarmee ook jij een verschil maakt!

Wij wensen iedereen een serene Kerst.

Veronique De Rop

Pupils in BunduLeerlingen in Bundu, de toekomst van een land.